LLOC D'ORIGEN

LA CASA


       ·         Estructura

Carmen i Rafael: Vivien en un poble costaner a Andalusia, a Nerja, molt a prop del camp (uns cinc minuts aproximadament). Les cases les anomenaven ‘’cortijos’’[1].
Expliquen que les cases estaven construïdes amb parets de pedra i fang, i estaven pintades de color blanc a causa del clima tan càlid de la zona. La teulada estava feta de canyís, fang, i teula. Les bigues que s’utilitzaven eren de fusta, principalment de pollancre.


El terra era rústic, de fang cuit i pintat. Eren cases petites d’una planta, però hi solien viure 5 persones aproximadament, i el nombre d’habitacions era de 2 o 3 depenent de cada casa, i una altra que utilitzaven com a bany. La cuina i el menjador estaven junts, i no hi havia una cuina com la que coneixem actualment, l’únic que hi havia era un ‘’chupahumos’’[2] on cuinaven.
Tenien un petit bany on hi havia un mirall i un petit moble format per una pica, on allà es posava aigua d’una gerra i l’aigua bruta anava a parar a un petit cubell.

També a les cases no hi faltaven les quadres[3], on hi havien principalment, gallines, porcs i cavalls.

Elisa: Vivia a Valladolid i explica que les cases eren de pedra, arrebossades i pintades amb colors clars. La casa on vivia estava molt ben situada, al centre, al costat de l’església. La casa era gran, a causa de què eren molts germans.
Hi havia 3 habitacions a la part de d’alt i unes golfes a sobre de les habitacions. A la planta baixa hi havia 3 habitacions més, i tenien una petita habitació que utilitzaven coma cuina on hi havia un ‘’alumbre’’[4] al terra, on cuinaven. Al costat
hi tenien un corral, on hi havia porcs, vaques, conills… No tenien bany, ho feien tot a la quadra, s’hi banyaven i hi feien les seves necessitats.
A més, com que no tenien pous a les cases, havien d’anar a la font del poble.

Joan i Ana: En Joan vivia a la granja de la Torre Marimón, sobre les vaques i els altres animals. L’Ana, en canvi, vivia en un petit edifici blanc de 100m2, fet de pedra, el qual era una fàbrica de maletes. La casa tenia terrassa però no comptava amb jardí. L’Ana explica que l’edifici tenia quatre plantes: al soterrani hi havia un taller, un celler i una dutxa; a la planta baixa, el menjador, la cuina, els lavabos i el dormitori principal (on dormien els pares); la 1ª planta comptava amb una habitació pels nens; a la 2ª planta hi havia les oficines de la petita fàbrica i, per últim, a la 3ª planta hi vivien els amos de la fàbrica.


           ·         Mobiliari

Carmen i Rafael: El mobiliari que tenien era auster, ja que no es podien permetre el luxe de guarnir la casa com la coneixem nosaltres.
Tenien l’essencial, al menjador  hi havia un taula amb cadires, que estaven fetes de fusta, i també hi havia una petita taula a la cuina, la qual utilitzaven per tallar aliments. Allà tenien un cubell que era on rentaven els plats. La decoració que hi havia a la casa era senzilla, la decoraven amb càntirs i gerros. També al menjador tenien un armari fet d’obra, les alacenas, que l’utilitzaven de rebost i, a sobre d’aquest armari, hi havia un fil penjant amb pernils, xoriços, alls, tomàquets…



No hi havia armaris de fusta, per tant les paelles les penjaven a la xemeneia i el plats a un costat d’aquesta.
En les habitacions ja hi havia més mobiliari. Hi podíem trobar llits, o bé de ferro o de fusta, tauletes de nit, baguls on guardaven la roba i, en les habitacions dels pares, ja hi havia tocadors i algun petit armari. Pel que fa a l’interior de la casa, no hi havia portes, sinó cortines.




Elisa: Des del seu punt de vista, la seva casa estava molt ben moblada. Era senzilla, però tenien el necessari per viure. A la cuina només hi havia la xemeneia i, a les habitacions, tenien un llit per dormir i un bagul per guardar roba, que el compartien entre germans.

Joan i Ana: El mobiliari de la casa, segons ells, era molt simple i senzill. Als dormitoris hi tenien el llit, tauletes de nit, un armari i, a l’habitació dels nens tenien també una estanteria pels llibres. La cuina comptava amb una taula, unes cadires, i la cuina era de gas. Al menjador també hi tenien una taula amb cadires i una ràdio. La decoració també era simple i, pel que fa a les cortines de les habitacions les feia la mateixa Ana, comprant (amb unes 200-300 pessetes)[5] diversos metres de tela.


·        Aparells

Carmen i Rafael: De petits, ells recorden no tenir llum ni electricitat, de manera que s’il·luminaven amb candi, faroles o quinqués i utilitzaven oli d’oliva per tal que funcionessin. Si no tenien metxes utilitzaven draps, que aquests feien la mateixa flama. Tot i així, diuen que, amb 14 anys, l’electricitat ja havia arribat al poble i, per tant, van posar llum a les cases.

Rentadora no en tenien. La Carme recorda haver de rentar la roba al riu i diu que hi havia bugaderies (piscines on la gent hi rentava la roba), tot i que ella no tenia el costum d’anar-hi.
Tampoc tenien nevera, sinó que anaven cada dia al mercat a comprar el menjar i el que sobrava ho llençaven als animals.      

També expliquen que quan feien la matança del porc, aquella carn, després de ser treballada, l’utilitzaven per fer xoriço i botifarres que després eren penjades al fil que hi havia al menjador, o en feien una mena d’adob amb espècies que guardaven en orzas[6], que feia que la carn es mantingués comestible durant un temps.



Foto 7: Ràdio de l'època
No hi havia lavabos, les necessitats es feien a les quadres. Tampoc tenien aixetes, treien l’aigua dels pous que hi havia a les cases de sèquies o bé de l’aigua de la pluja, però aquesta l’utilitzaven per regar o netejar la casa. L’aigua de la pluja l’acumulaven en petit embassaments.

Tampoc tenien rentaplats, rentaven els plats a mà i amb cubells. No tenien televisió, ni forn, ni assecadors, però si que recorden que amb 14 anys ja tenien ràdio. 

També tenien unes planxes de ferro, en les que s’hi posava carbó a dins i s’escalfava, per poder planxar la roba.



Expliquen que des de ben petits ja recorden haver vist càmeres fotogràfiques, però ells no en tenien, i si volien una fotografia anaven a una botiga on en feien, o bé hi havia gent pel carrer que feia fotos instantànies.
Els plats eren de ceràmica, els gots de vidre i les culleres s’enfosquien, ja que no estaven fetes d’acer inoxidable.
A les seves cases també recorden tenir màquines de cosir.

Foto 10: Màquina de cosir


No tenien calefacció, però com que vivien en una zona càlida no la necessitaven gaire i quan feia molt fred utilitzaven la xemeneia per escalfar-se.
Això sí, s’ha de dir que va haver-hi una evolució al cap dels anys, i que més tard, quan la Carme i el Rafael ja tenien un 20 anys, les cases ja començaven a tenir cuines amb piques, aixetes, lavabos, etc.
           
Elisa: Ella diu que va viure uns anys sense electricitat fins que va arribar al poble. D’aparells només tenien una ràdio, i a mesura que passaven els anys es van comprar una màquina de cosir, cosa que no era molt comú tenir-ne, ja que valien molts diners. A més, en aquells temps, ells no tenien calefacció i s’escalfaven amb la xemeneia o abrics i mantes.

Joan i Ana: L’Ana i en Joan expliquen que ells no tenien aparells domèstics, com ara forns, microones, neveres, etc. Això sí, tenien electricitat i gas i, com hem esmentat abans, comptaven amb una ràdio. 



HIGIENE I SANITAT
Carmen i Rafael: Ells tenien costum de netejar-se cada dia, no tenien dutxes, però amb cubells anaven a les quadres i allà es netejaven i hi feien les necessitats. Utilitzaven un únic sabó en pastilla i moltes vegades per rentar-se el cabell ho feien amb vinagre. Les dents se les rentaven amb bicarbonat i, més posteriorment, ja es trobaven a la venda raspalls de dents. Les pintes que tenien per pentinar-se eren de fusta. L’únic maquillatge que hi havia eren els pintallavis, ja existien les colònies i també la crema hidratant. També expliquen que hi havia un producte que es deia ‘’Brillantina’’, que et deixava el cabell més fi, i  l’utilitzaven molt, ja que la pastilla de sabó amb què es rentaven el cap els deixava el cabell molt aspre. Pel que fa a la higiene de la roba, deien que se la canviaven amb més freqüència segons el mes de l’any o l’activitat física que fessin, però normalment se la canviaven cada 2 o 3  dies. Això si, la roba interior se la canviaven cada dia i, aquesta, la rentaven al riu o a los lavanderos[7] amb sabó, o de pastilla o en pols.




Diuen que les cases i els plats els netejaven amb lleixiu i el terra el netejaven amb amoníac. Les parets les pintaven cada any amb calç viva, el terra el fregaven a mà, i les escombres que tenien eren de canya. Pel que fa a la sanitat al poble, hi havia un metge, anomenat Don Ricardo, que pagant sempre t’atenia. També hi havia una llevadora que era la que assistia als parts a les cases de les embarassades. A més, al poble hi havia farmàcies, i tenien analgèsics, antiinflamatoris, i altres medicaments, els quals la majoria eren fets pels propis farmacèutics. L’hospital més pròxim es trobava a la capital, Màlaga.



Elisa: Els seus germans i ella es dutxaven cada vuit dies, però ella sempre ajudava a la seva mare a netejar la roba al riu i molts cops aprofitava per banyar-s’hi. La seva mare era bastant estricta en què els nois i les noies es banyessin per separat i, en aquells temps, com que no tenien dutxa ni banyera,  depèn de l’estació de l’any, es banyaven amb un cubell dins la cuina o en una ‘Atesa’[8] situada a la quadra. Aquesta també s’utilitzava per rentar la roba quan no podien anar al riu o a la font i la seva mare els canviava de roba cada dia. Anaven a buscar aigua a la font del poble, que n’hi havia dues. Elles anaven a buscar aigua a la font més propera, que era la del costat de l’església. L’aigua que n’extreien l’utilitzaven per rentar-se, beure i cuinar. Per les noies, els dies que tenien la menstruació, la seva mare els hi donava un drap que l’anava netejant cada vegada que s’embrutava.
Pel que fa la sanitat hi havia dos metges, però el principal era el  metge Don Anselmo, que quan necessitaves alguna cosa anaves a casa seva o ell anava a casa de la persona que estava malalta a visitar-la. A més, tenien una farmàcia, que actualment encara existeix.

Joan i Ana: Cada dia, tota la família es rentava (tant el cos com les dents) amb aigua calenta (i sabó) que la mare feia bullir a l'estufa de gas, i a l'estiu utilitzaven la dutxa amb aigua freda. A més, utilitzaven colònia. Quan les noies tenien la regla havien de fer servir compreses de cotó reutilitzable. La roba, com és de suposar, la rentaven a mà, i la casa la rentaven amb lleixiu, amb l’ajuda d’escombres i raspalls.

Pel que fa a la sanitat, hi havia metges de família als quals s’havia de pagar per visitar, i també hi havia especialistes a l'hospital. De fàrmacs recorden bàsicament l’aspirina.




VESTUARI
  • Diari


Carmen i Rafael: Al dia a dia, les dones anaven vestides o bé amb vestit o faldilles, però mai portaven pantaló. Els teixits que s’utilitzaven per confeccionar aquestes peces eren el lli, la seda, el tergal , el cotó, etc., i les sabates que portaven eren espardenyes d’espart, sabates de tela, xancletes de goma (però no com les que coneixem actualment) i sabates tancades de cuir. Els homes, al dia a dia solien vestir amb pantaló llarg o curt, segons l’època de l’any, i portaven principalment camisa, ja que la samarreta no era gaire usual en la vestimenta de l’home. Els teixits que s’utilitzaven eren principalment lli, pana o cotó. En el seu armari no predominaven les jaquetes ni els abrics, ja que al viure en una zona càlida diuen que passaven l’hivern amb pantalons llarg i jerseis.

Elisa: Els dies de cada dia anaven vestits amb una roba més informal i més utilitzada.

Joan i Ana: Els dies de cada dia anaven d’una manera més deixada, és a dir, vestien amb roba més informal, roba de treball. Les noies, per anar a l’escola, duien un uniforme, de cotó (a l’estiu) o de llana (a l’hivern), que constava d’una faldilla negra i una camisa blanca amb un llaç vermell. L’Ana recorda que els seu pare acostumava a dur uns pantalons i una camisa, amb un barret  i una jaqueta gran, mentre que la seva mare, el dia a dia, duia un vestit i un davantal.




  • Festius 
Carmen i Rafael: Tenien costum d’estrenar roba a la festa major del poble. Les dones es compraven vestits elegants i els homes es compraven també vestits, a part d’estrenar sabates noves. En aquestes ocasions també anaven a la perruqueria, que no era un acte normal per ells. Portaven poques joies, però diuen que portaven rellotge i, en el cas de les dones, portaven cadenes d’or amb alguna verge i arracades.



Elisa: Els diumenges vestien més arreglats per l’ocasió, ja que anaven a missa.

Joan i Ana: Ells també s’arreglaven els diumenges per anar a missa, i els nens duien roba de més bona qualitat.






VIDA SOCIAL
Carmen i Rafael: Eren una societat religiosa. La Carme diu que anava a totes les misses dels diumenges i per Setmana Santa observaven totes les processons. També expliquen que es van casar per l’església.





Les festes més importants per ells eren:

  •      LA FERIA: Pujaven a les atraccions (noria[9], caballitos…) i era una festa per a qual estalviaven diners per comprar-se roba nova i per muntar-se a les atraccions, les quals podien costar aproximadament 1 pesseta.

  •    SEMANA SANTA: Anaven a l’església, seguien les processons, feien la quaresma i també era típic fer bunyols i rosques.
  •    SAN JUAN: Aquest dia “inauguraven” la platja, també menjaven coques, però no hi havia costum de tirar coets.




  •   FIESTA DEL CARMEN: Al ser una zona costanera, celebraven la patrona dels pescadors, i era tradició que els pescadors traguessin la verge amb vaixell.
  •    CASTANYADA: Celebraven el dia de tots sants i tenien costum de menjar castanyes, moniatos i beure anís.
  •   NADAL: Celebraven ‘’Noche Buena’’ la nit del 24 de desembre, Nadal el dia 25 de desembre i Reis. Feien la Missa del Gall i el Rosari, i per Reis anaven a veure la cavalcada. Els regals que els hi portaven eren bàsicament  roba, caramels, alguna nina…

Quan no eren festes assenyalades, anaven al cinema (a l’estiu era descobert i a l'hivern era cobert), passejaven, anaven a prendre quelcom (got de vi blanc amb una tapa) i, curiosament, no estava ben vist banyar-se a la platja si no eren festes assenyalades, per tant no ho feien com a activitat lúdica.

Elisa: Eren molt religiosos i cada diumenge assistien a missa. La festa més important per ells era la Festa Major, ja que l’alcalde feia cuinar un arròs per tots els ciutadans del poble.
En el poble de Mota del Marqués també hi havia molta tradicions taurines, per això una vegada l’any feien curses de braus, i les dates coincidien amb la Festa Major del poble.
Altres festes importants per a ella era el Nadal, que ho celebraven reunint-se amb la família. 






Joan i Ana: Ells expliquen que celebraven totes les festes religioses, els sants, els aniversaris i les festes del poble. A més, de tant en tant anaven al teatre, a veure sarsuela, cosa que agradava molt al pare de l’Ana.


FORMACIÓ (ESCOLA I TREBALL)
Carmen i Rafael: Pel que fa a la formació, els dos van anar a l’escola, però van adquirir els mínims coneixements i no van fer cap carrera universitària. La Carmen anava a una escola de noies i diu que a l’escola van ensenyar-li el més bàsic (llegir, suma, restar i multiplicar). Es veu que en aquell època les mares deien que les seves filles havien d’estar a casa ajudant, per això només va estar-hi 5 anys i després es va posar a ajudar a la seva mare. En canvi en els homes era una mica diferent, ja que en Rafael diu que ell va estar dels 7 als 11 anys a l’escola del poble (eren escoles públiques) i que van ensenyar-li el més bàsic, igual que a la Carmen. Ell va continuar els estudis gràcies a uns tiets seus que se’l van endur durant una temporada a Tetuan (el Marroc) i, allà, va continuar els estudis (en espanyol) fins als 14 anys, però degut a què no tenia feina va haver de sortir de Marroc i va tornar a Andalusia.

Elisa: Al poble hi havia una escola, formada per sis mestres. Ells anaven a l’escola i hi havia tres classes pels nois i tres per les noies, classificats per edat i nivell. Cada dia anava a l’escola i va fer tota la primària fins als 14 anys, de manera que no treballava durant els estudis, simplement ajudava a les feines de casa.

Joan i Ana: En Joan treballava de pagès, però tot el sou que guanyava l’havia de donar als pares, per tant va anar pocs anys a l’escola, però com era un home, va haver d’anar a la mili i allà va assolir uns coneixements militars, igual que Rafael. En canvi  l’Ana havia tingut una millor educació. Va estudiar fins als 16 anys a les germanes Carmelites i després va voler fer un aprenentatge de venedora en una fleca.

MENJAR
  •        Diari
Carmen i Rafael: Expliquen que ells mai havien passat gana i, a més, consideren haver tingut una alimentació correcta i variada.
Menjaven fruita de les pròpies collites que tenien o dels pares que treballaven a l’agricultura, menjaven carn ja que tenien bestiar propi i també menjaven peix, ja que al ser un poble de costa no tenien problema per trobar-ne.
Els plats típics que menjaven els dies normals podien ser ‘’potaje de verdures’’, caldo de brou, el peix el feien o fregit (‘’pescaito frito’’) o rostit (el tipus de peix era: xanquet, pop, mullus[10], boqueró, bacallà,…). També tenien costum de menjar musclos o cloïsses. També menjaven ‘’migas’’(que es menjava els dies de pluja), pebrots fregits amb ous fregits, etc.
Per veure bevien aigua o vi de la terra.
Diuen que bevien llet de cabra, que o la treien de les seves cabres pròpies, o la compraven a persones que tenien cabres.






Elisa:  A la seva família mai els havia faltat menjar, ja que tenien el corral amb els porcs  els quals mataven un per any i també tenien les cabres de les quals en treien la llet, de manera que així feien el ‘’cocido’’, que menjaven normalment amb cigrons, cansalada, pernil, xoriç, etc. A l’hora de sopar menjaven llenties, arròs o bacallà.

Joan i Ana:  Al dia a dia menjaven molta verdura, carn un cop a la setmana, i molt de peix. 

  •        Festius
Carmen i Rafael: En les festivitats menjaven carn, estaven tant acostumats al peix que per ells era normal. Per tant, cuinaven tot tipus de carn, i la podien fer  fregida o amb samfaina.
Per Setmana Santa a Andalusia era típic menjar cigrons, mongetes seques i bacallà amb patates.
Com a postres, els dies de cada dia menjaven fruita del temps, però el dies festius, com ara els diumenges, podien encarregar algun pastís a la pastisseria. Per nadal era típic menjar polvorons, i per Setmana Santa era típic menjar “rosquillas” i bunyols.





Per esmorzar, era típic menjar pa (comprat del matí) amb oli i cafè i, algun diumenge era habitual menjar xurros. Per berenar es menjava pa amb xocolata, pa amb oli i sucre, etc.

Elisa: Pel que fa als dies festius, menjaven el mateix. L’Elisa va viure en l’època de la postguerra i explica que ella mai havia passat gana, ja que el seu pare treballava en una fàbrica de farina, de manera que mai els hi faltava pa ni els altres derivats de la farina. Si els sobrava, la seva mare, cada setmana els donava el que els sobrava a una veïna diferent, perquè aquestes no passessin gana.

Joan i Ana: Els dies de festa no expliquen que mengessin coses especials, però si que tenien uns plats típics, tant pels festius com pels dies normals. Aquests eren la carn a la planxa, els musclos, la sarsuela de peix i la paella.




TRANSPORTS I COMUNICACIÓ
Carmen i Rafael: Normalment anaven als llocs caminant o amb bicicleta. També diuen que era habitual anar amb cavalls o burros que moltes vegades tiraven els carros. Més endavant va començar a haver-hi alguna moto i algun cotxe, però molts pocs, i els portaven la gent amb un poder adquisitiu elevat. Per anar a la capital havien d’agafar el bus que els portés a Màlaga. Els carrers, molts, eren de terra, però al final van acabar sent tots de llambordes o de pedres, cosa que dificultava el pas a alguns transports. 




Ells recorden que quan eren petits els aliments els portaven a les botigues amb carros, però més endavant ja hi havia camionetes que transportaven els aliments. Es comunicaven per mitjà de cartes o telegrames, si eren temes més urgents. Amb 14 anys diuen que ja havien tingut ràdio, per tant estaven ben informats, a la seva manera. També hi havia el diari, on s’explicaven les notícies principals. Hi havia un ‘’pregoner’’, un home que anava poble per poble informant del que havia passat als pobles veïns. Dins l’ajuntament també hi havia un ajudant, que anunciava què passava al poble, donava a conèixer els actes que s’hi feien i explicava les notícies importants.

Elisa: Habitualment anaven pel poble o pels pobles del voltant caminant. S’hi havia de moure’s per Valladolid agafaven el cotxe de línia, com es deia en aquell temps, o sinó agafaven el correu[11].
Es comunicaven a partir de les cartes. Diu que els telegrames eren per informar a l’altre gent de coses urgents. També hi havia el diari, on s’escrivien les noticies principals.


Joan i Ana: A l’hora de desplaçar-se, en Joan i l’Ana expliquen que ho feien a peu, amb bicicleta o amb tramvia. Per comunicar-se, ho feien a través de cartes o telegrames.


LLENGUA 
Carmen i Rafael: La llengua que parlaven a Andalusia era el castellà (l’andaluz).

Elisa: La llengua que parlava era el castellà.

Joan i Ana: Tots dos, aquí a Catalunya, parlaven el català. 


BOTIGUES I MONEDA 
Carmen i Rafael: Expliquen que hi havia botigues, però no tantes com trobem avui dia. Hi havia botigues on podies trobar-hi tot tipus de productes, des de sabons, algun tipus de fruita o carn (no hi havia gaire quantitat, ja que no tenien on conservar-ho). Hi havia el mercat, que estava obert només els matins. Allà podies trobar-hi peixateries, carnisseries i fruiteries. També expliquen que el peix es podia trobar en paradetes que hi havia al carrer. Per altra banda hi havia botigues de roba, però s’ha de dir que eren petites i no hi havia la quantitat de roba que hi ha a qualsevol botiga actual. Diuen que, amb només 100 pessetes [12], compraven el menjar necessari per una setmana.
La moneda amb la que pagaven eren les pessetes[13]. Aquestes es podien subdividir en rals (4 rals equivalia a 1 pesseta) o cèntims (100 cèntims equivalia a 1 pesseta i 25 cèntims a 1 ral).





En aquella època hi havia entitats bancàries, però ells recorden que al poble de Nerja només hi havia un banc , i que no era costum tenir els diners en el banc. A més, per demanar préstecs la gent no anava al banc com avui dia, sinó que demanaven els diners a una persona anomenada “prestamista”, persones que deixaven diners i després els hi havies de tornar. Expliquen també que només
les persones amb un poder adquisitiu elevat tenien assegurances de salut i de casa, però ells no en tenien de cap tipus.

Elisa: Ella diu que no hi havia moltes botigues, només una farmàcia. De  supermercat no n’hi havia i havies d’anar a la ciutat a comprar en grans quantitats, o comprar en un vehicle que passava pels pobles (i que actualment encara n’existeixen alguns) que portava pocs aliments però els necessaris. A més, cada matí passava un noi i deixava les ampolles de llet a la porta de cada família.
La moneda que utilitzaven era la pesseta.

Joan i Ana: Ells expliquen que hi havia tot tipus de comerços, ens els quals havies de pagar en efectiu (amb pessetes), com ara pastisseries, sabateries, llibreries, etc.


VIGILÀNCIA
Carmen i Rafael: Expliquen que al poble hi havia poca vigilància. S’hi trobava la Guàrdia Civil, al centre del poble i a les afores, i pel camp hi havia els guardes forestals, que eren els encarregats de vetllar el camp. També esmenten que durant la nit hi havia el “sereno”, un home que vetllava per les cases del poble i que, al matí, despertava a les persones que li demanaven.
Carmen explica que els seus pares van decidir marxar a un altre “cortijo” més a prop del poble, perquè els maquis[14] anaven a demanar menjar a les cases i et podien censurar si ho feies.

Elisa: Ella diu que no hi havia ni policia ni Guàrdia Civil, sinó que hi havia un encarregat que vigilava el poble per tal de que no passés res.

Joan i Ana: Expliquen que hi havia la Guàrdia Civil, i l’Ana, que va créixer durant la guerra, esmenta que hi havia molts soldats. A més, diuen que hi havia un home que apagava i encenia les llums de la ciutat.






[1] Finca rústica amb habitatge i dependències adequades, típica d'àmplies zones de l'Espanya meridional.
[2] Xemeneia en català
[3] Lloc on es guardaven els animals.
[4] Xemeneia.
[5] 1’20 o 1’80€
[6] Recipients de fang.
[7] Bugaderies
[8] Atesa: Banyera molt gran de fusta on s’omplia d’aigua fins a d’alt.
[9] Sínia en català
[10] Salmonete en castellà.
[11] Correu: Autobús que transportava gent i cartes.
[12] Aproximadament uns 0‘60€.

[13] 1€ = 166’386 pta
[14] Moviment de guerrilles antifranquistes que tingué lloc en diversos punts de l'estat espanyol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario